banner neo
Top2
diahoristiko

ΠΑΤΜΙΑΚΗ ΛΟΓΙΩΣΥΝΗ

VivlioApokalipsisΔύο νέες εκδόσεις της Ιεράς Μονής Πάτμου, έργα του Καθηγουμένου της και Πατριαρχικού Εξάρχου Πάτμου Αρχιμανδρίτη κ. Αντίπα, ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα της πατμιακής λογιωσύνης, που ανά τούς αιώνες έχει αναδείξει μεγάλες μορφές στον ευαίσθητο πνευματικά ορθόδοξο χώρο της καθ’ ημάς Ανατολής. Η πρώτη είναι η καλαίσθητη και προσεγμένη έκδοση του κειμένου της Αποκάλυψης, με εκτενή εισαγωγή και νεοελληνική μετάφραση (έκδ. 2007, σελ. 236).

Στον τόμο αυτό, που κοσμείται από ωραιότατες φωτογραφίες ορθοδόξων φορητών εικόνων και τοιχογραφιών που απεικονίζουν σκηνές από το βιβλίο της Αποκάλυψης, μετά την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου (σ.11) και το προοίμιο (σελ. 13) παρατίθεται εκτενής γραφή, και επιστημονικότατη συνάμα εισαγωγή του συγγραφέα (σ. 17 κ.εξ.), όπου αναφέρονται και αναλύονται ο τόπος και ο χρόνος συγγραφής, ο συγγραφέας και οι σχετικές πατερικές αναφορές, η σχέση της Αποκαλύψεως με την οικολογία, την οικονομία, την πολιτική και τον πόλεμο, αλλά και τα αναλυτικά περιεχόμενα του ιερού βιβλίου, μαζί με επίλογο και βιβλιογραφία. Ακολουθεί (σ. 102 κ.εξ.) το πρωτότυπο κείμενο μαζί με μία εξαιρετική, κυριολεκτική όπου πρέπει και ποιητική όπου χρειάζεται, νεοελληνική μετάφραση, το πληρέστερο βοήθημα για τους πιστούς που θέλουν να γνωρίσουν το τελευταίο, και κατ’ εξοχήν γριφώδες, βιβλίο της Καινής Διαθήκης.

Η δεύτερη έκδοση αποτελεί το νέο οδηγό της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου (έκδ. 2007, σελ. 111), ένα βιβλίο καλοτυπωμένο και καλαίσθητο, που κοσμείται από πολλές και άψογης αισθητικής έγχρωμες φωτογραφίες. Μετά το σχετικό μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη μας, που είναι και ο κυριάρχης επίσκοπος της ιερής νήσου Πάτμου, και τον πρόλογο του συγγραφέα και καθηγουμένου (σ. 10), η ύλη του εύχρηστου και ευσύνοπτου αυτού βιβλίου περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή, περιηγήσεις στο καθολικό, το παρεκκλήσιο της Παναγίας, το παρεκκλήσιο του οσίου Χριστοδούλου, την τράπεζα, την βιβλιοθήκη, το σκευοφυλάκιο και τα λοιπά αξιοθέατα της Μονής, ως επίσης και στα εργαστήρια συντηρήσεως χειρογράφων και εικόνων.

OdigosIerasMonisΕκτενής επίσης λόγος, γεμάτος όμως από μετριοπάθεια και σεμνότητα, γίνεται και για τις σύγχρονες δράσεις της Μονής και της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου, όπως το Κέντρο Ορθοδόξου Πολιτισμού και Πληροφόρησης (σ. 94) και το Κέντρο Μέριμνας Οικογενειακής Στήριξης (σ. 96). Τέλος, ο αναγνώστης πληροφορείται για την διοικητική διάρθρωση της Μονής, τα εκκλησιαστικά και πολιτικά προνόμια της Μονής Πάτμου και του Ηγουμένου, αλλά και καταρτίζεται πνευματικά, σχετικά με το μήνυμα του μοναχισμού στον σύγχρονο κόσμο, την ευαγγελικότητα του μοναχισμού και το περιεχόμενο μιας μέρας, από την  καθημερινή ζωή των ορθοδόξων μοναχών (σ. 108).

Ο συγγραφέας, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πάτμου Αρχιμανδρίτης κ. Αντίπας (γεν. 1962) αποτελεί χειροτονία του Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίου (1988: διάκος - 1991: πρεσβύτερος). Σπούδασε στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της οποίας αναγορεύθηκε διδάκτωρ, το 1998. Διετέλεσε καθηγητής της Πατμιάδας Σχολής, ιδρυτής του Ιερού Καθίσματος Αγίου Νεκταρίου Λουκακίων (1993 κ.εξ.), αλλά καί Γέροντας της Καλύβης των Αρχαγγέλων και του Κελλίου των Αγίων Θεοδώρων, στην Κουτλουμουσιανή σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, στο ’γιον Όρος, της οποίας διετέλεσε δικαίος. Το 2000 εξελέγη καθηγούμενος της Μονής Πάτμου και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου, ενώ έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Oradea της Ρουμανίας. Έχει δε, και κατά το παρελθόν, συγγράψει και δημοσιεύσει βιβλία, μελέτες και εισηγήσεις σε συνέδρια.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς την σπουδαιότητα και την σημασία των εκδόσεων αυτών, τις οποίες επιμελήθηκε, με την εγνωσμένη καλαισθησία και εκδοτική πείρα της, η κα Λίτσα Χατζηφώτη. Τα δύο βιβλία, πέραν από πολύτιμο και ψυχωφελές ανάγνωσμα, αποτελούν και ουσιαστική συνέχεια της μεγάλης σειράς Πατμίων λογίων μοναχών, οι δημοσιεύσεις των οποίων έχουν πλουτίσει την βιβλιογραφία μας. Αρκεί να αναφερθεί κανείς στα ονόματα των Γερασίμου Σμυρνάκη και Χρυσοστόμου Φλωρεντή, για να αποδείξει, ενδεικτικώς, του λόγου το αληθές.

Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στον πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πάτμου Αρχιμανδρίτη κ. Αντίπα για τα νέα αυτά έργα της πατρικής του καρδιάς και της μαχομένης διανοίας του. Με χαρά θα περιμένουμε και νέα προϊόντα της γραφίδος του.

Μ. Γ. Βαρβούνης, αναπληρωτής καθηγητής
Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ