banner neo
Top2
diahoristiko

ΒΙΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Από τον Ζήσιμο Βιρβίλλη
Αρχιμανδρίτη κ. Αντίπα
«Βίος και Ακολουθία των εν Πάτμω Διαλαμψάντων Αγίων»
Έκδοση Ι. Μονής Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου.

 

AkolouthiaDialampsantonAgionΠρόσφατα η Εξαρχία με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου προέβησαν σε μια αξιόλογη προσπάθεια για την παρουσίαση στο ευρύτερο κοινό, αγίων μορφών, που σε πολλούς ήσαν άγνωστες επί πολλά χρόνια. Οι μορφές αυτές είναι εικοσιτρείς περίπου άγιοι, οι οποίοι, είτε σαν μόνιμοι αστέρες είτε σαν διάττοντες, φώτισαν το νοητό και πνευματικό στερέωμα του ιερού αυτού νησιού που λέγεται Πάτμος.

Επαινούμε αυτή την προσπάθεια, η οποία οφείλεται κυρίως στην πρωτοβουλία του Καθηγουμένου της Μονής και Εξάρχου Πάτμου κ. Αντίπα και στη συμβολή σ'αυτή την πρωτοβουλία και συμπαράσταση, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου

Το αποτέλεσμα της κοινής αυτής προσπάθειας είναι η έκδοση ενός αξιόλογου πολυτελούς τόμου που περιλαμβάνει τις βιογραφίες όλων αυτών των Αγίων στη Δημοτική Ελληνική γλώσσα και την κοινή ασματική Ακολουθία τους, για λειτουργική χρήση στην κοινή επίσης εορτή τους.

Ο τίτλος του τόμου αυτού είναι καθαρά και παραδοσιακά εκκλησιαστικός και, θα λέγαμε, με την πρέπουσα για την περίπτωση μεγαλοπρέπεια

«ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΕΝ ΠΑΤΜΩ ΔΙΑΛΑΜΨΑΝΤΩΝ ΑΓΙΩΝ»

Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμείται με μία καλαίσθητη εικόνα ορισμένων από τους αγίους αυτούς, βυζαντινής τεχνοτροπίας, που φιλοτέχνησε ο γνωστός αγιογράφος Δημήτριος Βαριάς, και το κείμενο διανθίζεται με επίσης αξιόλογες εικόνες, βυζαντινές κατά την τεχνοτροπία παλαιότερες από τις «τεθησαυρισμένες» στη Μονή, αλλά και νεωτέρων αγιογράφων.

Την επιμέλεια της Παραγωγής είχε ο Εκδοτικός Οίκος ΣΤΑΜΟΥΛΗ Α.Ε., σε συνεργασία με συμπατριώτη μας φίλο της Μονής.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε όμως ότι καλή και αξιόλογη υπήρξε αυτή η προσπάθεια και το αποτέλεσμά της, αλλά πραγματοποιε ? ται αρκετά καθυστερημένα. Και τούτο διότι οι άγιοι αυτοί δεν είναι ούτε σημερινοί ούτε χθεσινοί, αλλά διαχρονικοί, μέσα σ' ένα διάστημα δύο χιλιάδων χρόνων, από τη χρονιά που έφθασε εδώ εξόριστος ο ’γιος Ιωάννης ο Θεολόγος, κατά τα τέλη του πρώτου μ.Χ. αιώνα, μέχρι και πρόσφατα, στον εικοστό αιώνα, με την παρουσία εδώ του Αγίου Σάββα «του εν Καλύμνω». Έπρεπε, λοιπόν, η πρωτοβουλία αυτή να είχε αναληφθεί αρκετά ενωρίτερα, ώστε και πιστοί, Πάτμιοι ή μη, οι οποίοι δε πρόφθασαν και έφυγαν απ' αυτή τη ζωή, να είχαν πληροφορηθεί και να είχαν χαρεί για την παρουσία σε ένα τέτοιο μικρό νησί τόσων αγίων, άσχετα αν αυτοί οι άγιοι είναι ντόπιοι ή ξενόφερτοι, και να τους τιμούν και να τους εορτάζουν όπως τους αξίζει. Θα μπορούσε μέσα σ' αυτούς που δεν πρόφθασαν να ενημερωθούν και να χαρούν γι' αυτούς τους πνευματικούς «Θησαυρούς», που πλουτίζουν το νησί μας, να είμαστε κι εμείς που χαράζουμε τη στιγμή αυτή αυτές τις γραμμές.

Δεν επιθυμούμε να καταλογίσουμε καμιά ευθύνη σε κανένα και ιδιαίτερα σε καμιά από τις «διοικήσεις» της Μονής ή της Εξαρχίας γι' αυτή την καθυστέρηση. Ίσως λόγοι ανεξάρτητοι από τη θέλησή τους ακόμη και έλλειψη πλήρους ενημερώσεως και ανάλογης συνεργασίας ή και οικονομικοί ακόμη, θα μπορούσαν να είχαν συντελέσει αρνητικά σε ένα τέτοιο πολυδάπανο εγχείρημα

Την έκδοση αυτή εγκρίνει και επευλογεί η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Συνοδικώς, τον Πρόλογο ως και τις Βιογραφίες των Αγίων στην Δημοτική γράφει ο Καθηγούμενος και Πατριαρχικός Έξαρχος κ. Αντίπας και την ασματική Ακολουθία τους συνέθεσε ο πολυτάλαντος και όχι «ατάλαντος», όπως ο ίδιος θέλει ταπεινά να αποκαλείται , Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ